SLUJBA LA MEMORIALUL POARTA ALBA LA INALTAREA DOMNULUI – DE ZIUA EROILOR

INAUGURA SI SFINTIREA MUZEULUI IN AER LIBER.

    Azi 25 mai a.c. este o zi insemnata deoarece sarbatorim Inaltarea Domnului (Ziua eroilor)

    Asociatia Fostilor Detinuti Politic-Filiala Constanta , organizatoarea acestei mari sarbatori , aduce la cunostinta dv. ca inauguram Muzeul in aer liber pe care l-am realizat din cotizatiile  membrilor nostri , pentru care le multumim.

    Nu este o intamplare data  inaugurarii pe care am ales-o , deoarece dupa cum stiti azi sarbatorim Ziua eroilor.

    Proiectul , ca si Memorialul existent , este destinat memoriei martirilor din inchisorile comuniste care au pierit la lucrarile de construire a Canalului Dunare-Marea Neagra in perioada 1949-1953. Este proiectat ca Muzeu memorial in aer liber care are lista martirilor identificati in arhivele primariilor din judet de presedintele Paul Andreescu, inscrustata in 31 placi de granit negru. Numarul decedatilor identificati este 843 , obtinuti prin fotocopierea certificatelor de deces gasite , operatiune care a durat luni de zile . In realitate numarul celor decedati este mult mai mare , asa cum rezulta din marturiile supravietuitorilor. Este imposibil de aflat numarul real deoarece in regimul de trista amintire nu s-a consemnat realitatea atrocitatilor. Subiectul era interzis .

     Parcurgand Muzeul in aer liber , veti vedea , gravate  pe 48 placi din granit negru :

– istoricul construirii canalului

– harta Romaniei cu centrele de exterminare

– traseul canalului cu consemnarea celor 9 colonii de munca fortata

– prezentarea muzeului

– numele celor 843 decedati la canal identificati

– semnificatia stalpului infamiei

– istoricul construirii monumentului

     Muzeul a fost realizat astfel :

– conceptia apartine celui care a fost presedintele Filialei Constanta timp de 22 ani , Paul

   Andreescu

– proiectul a fost realizat in 2017 de catre SC-PROIECT TID – SRL Constanta

– terenul a fost concesionat de Primaria Poarta Alba

– finantarea a fost asigurata 100 % din cotizatia membrilor Filialei Constanta

– infrastructura a fost realizata de SC-MICROCONSTRUCT-SRL Constanta

– executia si montarea celor 48 placi din granit negru este realizata de

  SC-MICROCOSMIC DESIGN-SRL  Constanta.

       Ca sa verificam impactul pe care il are subiectul privind atrocitatile care au avut loc la construirea canalului in perioada 1949-1953 asupra tinerilor , am consultat o carte de istorie pentru gimnaziu. Am ales clasa a VIII-a deoarece se adreseaza elevilor de 14 ani , varsta la care li se acorda cartea de identitate si devin responsabili. Despre perioada 1948-1965 , la pag. 102 scrie “ A fost declansata lupta de clasa impotriva burgheziei si chiaburilor (taranii instariti) , considerati dusmani ai poporului . Acestia au fost deposedati cu forta de proprietatile lor , au fost inchisi si persecutati “. Cartea nu scrie nimic despre tragica perioada prin care a trecut poporul roman. In acea perioada  , mamele isi sfatuiau copii : “ sa nu vorbesti nimic despre regim pentru ca ajunge tata la canal !” Tot atunci populatia respecta sloganul “ cine n-aude si nu vorbeste o mie de ani traieste.”

    Noi , Filiala Constanta vom face demersuri pentru ca acest Muzeu sa intre in administrarea institutiilor publice competente , la fel ca si Monumentul Memorial. Este necesar aceasta deoarece noi ne apropiem de infinit , dar Muzeul ca si Monumental ctitorii de interes national , se  adreseaza generatiilor viitoare spre neuitare.

    Cei exterminati nu sunt mortii nostrii. Sunt martiri si eroi ai tarii si vor ramane in  memoria si radacinile acestui popor.

     Fara curajul, dorinta de libertate si fara jertfa lor, tara ar fi mai saraca, mai fara istorie, iar poporul, un popor  resemnat.

     Dar poate intr-o zi, tara va avea conducatori barbati, cu suflet si cu minte pentru tara si vor acorda respect si onoare celor care s-au jertfit pentru libertate si credinta si au pastrat demnitatea neamului.

     Rugati-va pentru ei!

   Poate copii nepatrunsi de uitare,

  Veni-vor aici, pe drumul spre mare,

La semn ridicat sub forma de cruci

Ofrande si flori sa v-aduca si  rugi.

                              Paul Andreescu.

Azi 25.05.2023

A.F.D.P.R.-FILIALA CONSTANTA

Comitetul de conducere

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *