ACTIVITATI 2017

ACTIVITATI ALE AFDPR FIL. CONSTANTA  IN PERIOADA 01.01.2017 – 31.08.2017

 1. Pe 19.01.2017, emisiune la Radio Dobrogea, cu tema “Rezistenta prin credinta in communism”. A vorbit dl.. Paul Andreescu;
 2. APARATORII ORTODOXIEI INTRE DUNARE SI MARE IN TIMPUL COMUNISMULUI.

Sub acest titlu si in organizarea Arhiepiscopiei Tomisului, a Inspectoratului Scolae Judetean Constanta si a Filialei Constanta a AFDPR, au avut loc intalniri cu profesori si elevi din liceele si colegiile din Constanta. Li s-a vorbit despre sistemul concentrationar communist si despre rezistenta anticomunista. Au avut loc:

 • pe 20.02.2017, intalnire cu elevi si profesori la Colegiul Tehnic Energetic Constanta;
 • pe 22.02.2017, intalnire cu elevi si profesori la liceul M. Eminescu din Constanta;
 • pe 27.02.2017, intalnire cu elevi si profesori la Liceul Decebal din Constanta;
 • pe 01.03.2017, intalnire cu elevi si profesori la liceul Traian din Constanta;
 • pe 06.03.2017, intalnire cu elevi si profesori la liceul Tehnologic de Electrotehnica si Telecomunicatii din Constanta;
 • a urmat lansarea concursului de desene cu tema “Rezistenta in sistemul concentrationar communist”;
 • pe 09.03.2017, a avut loc o slujba in memoria fostilor detinuti politic anticomunisti, la care au participat enoriasi si membri ai filialei si unde, dl. Andreescu a rostit o alocutiune. Slujba a avut loc la Catedrala si a fost tinuta de un sobor de preoti, in frunte cu IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului;
 • pe 09.03.2017, dupa slujba de la Arhiepiscopie a avut loc o sluba la sediul filialei.
 1. In zilele de 3 si de 25 aprile 2017, in organizarea Universitatii Ovidius, facultatea de Istorie si Stiinte Politice si a AFDPR Fil. Constanta, au avut loc intalniri ale studentilor cu dl. Paul Andreescu, care le-a vorbit despre communism ca sistem opresiv si criminal.
 2. Pe data de 25.05.2017, de Inaltare, a avut loc deplasarea la Monumentul Memorial Poarta Alba si oficierea unei slujbe de cinstire si de pomenire a fostilor detinuti politic exterminati de regimul communist la lucrarile Canalului Dunare – Marea Neagra in anii 1950 – 1953. Slujba a fost oficiata de trei preoti. Au fost impartite 100 de pachete.
 3. Pe data de 13. 06. 2017, in palatal Arhiepiscopiei Tomisului a fost organizata o expozitie cu desenele elevilor privind “Rezistenta in sistemul Concentrationar communist”. Au fost decernate 6 premii, din care, un premiu special. AFDPR Fil. Constanta a contribuit cu parte din valoarea premiilor si a suportat integral premiul special.
 4. Pe 16.06.2017, la Biblioteca Judeteana Constanta, in organizarea Arhiepiscopiei Tomisului, sub titlul “O vara istorica”, a avut loc o intalnire cu elevi din liceele din Constanta, carora le-a vorbit dl. Prof. Radu Preda, Directorul Executiv al IICCMER si dl. Paul Andreescu, presedintele AFDPR Fil. Constanta.
 5. Pe 17. 07. 2017, in organizarea Arhiepiscopiei Tomisului, cu participarea AFDPR Fil. Constanta, a avut loc o procesiune pe distanta Monumentul Memorial Poarta Alba-Manastirea Galesu. Procesiunea a inceput cu o slujba la monument tinuta de mai bine de 20 de preoti si cu o participare a peste 3-400 de personae si a continuat cu parcurgerea pe jos a distantei de aproximativ 5 Km, pana la Manastirea Galesu, unde s-a tinut o slujba si s-a oferit un praznic crestinesc. La slujaba de la monument s-a hotarat ca procesiunea sa devina o permanenta.
 6. Pe 23.07.2017, sub titlul “Damnatio memoriae”, la Biserica Sfanta Maria, din Constanta, a avut loc masa rotunda avand ca tema condamnarea memoriei. Au participat membri ai filialei si enoriasi . Din partea filialei Constanta a AFDPR a vorbit. Dl. Paul Andreescu.
 7. Pe data de 17.08.2017, a avut lor deschiderea Expozitiei “Rezistenta anticomunista in Dobrogea”, realizata in parteneriat cu filiala Constanta a AFDPR. Au participat membri si prieteni ai filialei Constanta a AFDPR si un numeros public. A vorbit dl. Paul Andreescu;
 8. S-a continuat paza si intretinerea Monumentului Memorial Poarta Alba si intretinerea cimitirului fostilor detinuti politic din Constanta. S-a incheiat contract pentru repararea si schimbarea placilor de la monument, care s-au deteriorat, precum si repararea imprejmuirii;
 9. S-a demarat realizarea muzeului in aer liber “Crimele comunismului la Canalul Dunare-Marea Neagra”. Se asteapta relizarea proiectului si estimarea costurilor.

Meritele sunt ale intregului Comitet de Conducere al filialei, dar si ale unor persoane totdeauna aproape noua, precum Luana, fica de stramutat sau Dragos, fiu de fost detinut politic. 

                                                                                                                  Constanta, 30.08.2017

                                                                                                                     P R E S E D I N T E

                                                                                                                     Paul  Andreescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *