CENTENAR ION GAVRILA OGORANU

      Despre Ion Gavrila Ogoranu (n.6 ian.1923-d.1 mai 2006) a vorbit cel mai mult el insusi,in interviuri,documentare si mai ales prin cartile sale dintre care se remarca”Brazii se frang dar nu se indoiesc”(7 volume din care vol.6,7 in colaborare).Ne-a oferit privilegiul,prin supravietuirea sa miraculoasa ,sa ne lase marturii despre rezistenta armata anticomunista,in general si in special despre „Grupul Carpatin Fagarasan „al carui lider a fost.

    „Am scris aceste randuri in amintirea celor care au luptat si au murit in acesti ani in rezistenta fagarasana si care nu au nici mormant nici cruce. Am scris pentru a lasa marturie ca acest colt de tara nu si-a plecat capul de buna voie in fata comunismului,sa se stie ca au existat oameni care,cu sangele lor,. au spalat fata Romaniei patata de lasitati si tradari.Copiilor si nepotilor sa nu le fie rusine sa se numeasca romani”.

     Cuvintele lui Ion Gavrila sunt un adevarat testament care indeamna la reflectie,cunoasterea adevarului istoric si intelegerea acelor evenimente din perioada 1948-1957 si care ,din pacate,nu mai prezinta mare interes inclusiv pentru faptul ca au fost tainuite -cum era de asteptat-de catre regimul comunist.

      „Am povestit in aceasta carte despre lupta si jerfa unor tineri de acum 50 ani,dintr-un colt de tara:Tara Fagarasului.Vor fi intelesi de cei din ziua de azi? Asemenea iluzii nu-mi fac,pentru majoritatea contemporanilor,astea sunt probleme care nu intereseaza.O stiam demult.Le-au stiut si cei ce au murit luptand.Acei care au murit cu cei ce mai traim ingenunchem in fata vesnicei Romanii rugandu-ne:MAMA TARA ,IARTA-NE CA AM CUTEZAT SA LUPTAM SI SA MURIM PENTRU TINE!”.

       Dupa 1944 cand Ion Gavrila participa ca voluntar in luptele pentru eliberarea nord-vestului Transilvaniei,generalul Ion Aldea (mort la Aiud in 1949) avand convingerea ca vor interveni americanii in favoarea tarilor ocupate de sovietici, incearca crearea unui „Comandament al rezistentei nationale ,, Agentii sovietici infiltrati descopera intreaga organizatie intre 1946-1948,aproape toti participantii fiind arestati.Cativa au scapat printre care si Ogoranu care organizeaza ulterior Grupul Carpatin Fagarasan din care faceau parte studenti,militari,etc.,avand organizare paramilitara.Mii de oameni au fost implicati in sprijinirea grupului cu alimente,adapost,informatii,multi dintre ei fiind arestati,executati,maltratati ,de catre Securitatea care se infiltra uneori in randul acestora.

       Membrii grupului evitau varsarea de sange,desfasurand actiuni defensive si folosind armele pentru a iesi din incercuiri,sau cand erau atacati.Soarta „banditilor” prinsi era pecetluita: moartea prin impuscare.Astfel au fost executati:Ioan Chiusdea,Ghita Hasu,Laurean Hasu,Victor Metea,Silviu Socol,Ion Pop,Gelu Novac.

       In 1951 Ogoranu este condamnat la moarte in lipsa,de catre Tribunalul Militar din orasul Stalin (Brasov).

       In 1955 o mare parte din camarazii sai tradati si incurajati sa plece in Grecia au fost capturati si executati sau condamnati la ani grei de inchisoare in 1957.Sesizand inscenarea,Ogoranu se refugiaza in casa Mariei Sabadus al carui sot, medicul Petru Sabadus, prieten al sau,a fost omorat in bataie la Gherla in 1956.

        Ulterior se casatoreste in secret cu Maria Sabadus,reusind aproape miraculos sa nu fie descoperit de Securitatea care mobilizase efective impresionante pentru prinderea sa, inclusiv prin agenti in Occident, presupunandu-se ca fugise din Tara.

       Este arestat la Cluj de abia in vara anului 1976 (dupa o incercare nereusita de trecere a frontierei in 1973), intemnitat 6 luni si eliberat pentru ca se prescrisese condamnarea,dar in special datorita interventiei presedintelui Nixon care se interesase de soarta lui. A fost ,in mod inevitabil, supravegheat pana la Revolutie,dosarul sau care cuprinde 100 volume /50000 pagini demonstrand ca a fost cel mai cautat om din Romania…

        In dec 1989 a plecat la Bucuresti ,dorind sa ajunga si la TVR pentru a populariza tragedia luptatorilor din munti,dar a fost refuzat…(!).

         Rezistenta armata  si in general rezistenta anticomunista au fost un fenomen insuficient tratat pana in prezent de istoria predata in scoli, confirmand,din pacate,premonitia lui Ion Gavrila Ogoranu …Fata de sacrificiul celor care au salvat ceva din demnitatea-deseori pusa la incercare-acestui popor trebuie sa ne simtim recunoscatori…

         Intre Iuliu Maniu- simbol al rezistentei politice si Ion Gavrila Ogoranu-simbol al rezistentei armate anticomuniste se inalta golgota martirilor terorii comuniste:prea multi si prea uitati…

                        Presedinte filiala AFDPR Constanta

                              Mihai Șerpoianu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *