Expozitia “Comunismul in Dobrogea”

Abdicand de la clasicul “dece asa de tarziu” sau “daca mai este necesar”, expozitia este o realizare importanta si numarul mare de personae prezente la inaugurare, dovedeste ca nu este nici prea tarziu si nici ca asemenea realizari nu ar mai fi  necesare.

    Regretabil este ca asemenea evenimente in tara noastra sunt posibile nu prin initiativa si prin aportul statului Roman, asa cum ar trebui, ci datorita initiativei unor oameni, priceperii altora, abnegatiei unora si sustinerii financiare si logistice de catre altii, fara de care lucrarea nu ar fi fost posibila. De 27 de ani, statul Roman nu a contribuit cu nimic la scoaterea la lumina si la recunoasterea crimelor petrecute in aceasta tara in timpul regimului communist, toate Guvernele, printr-o intelegere tacita, au mers pe ingroparea crimelor comunismului si a tragerii la raspundere a vinovatilor .

    In ceea ce priveste filiala Constanta a AFDPR, nu pot sa nu imi exprim  satisfactia ca a fost parte la realizarea expozitiei si ca mebri ai filialei, copii ai membrilor filialei si prieteni ai nostri, au participat in numar destul de mare la inaugurare. Faptul ca din motive pe care inca nu le stim, programul initial a suferit modificari si s-a ajuns, in mod paradoxal, ca la inaugurarea unei expozitii care ilustreaza si aspecte si date din rezistenta anticimunista si din sistemul concentrationar comunist, sa nu se acorde cuvantul si fostilor detinuti politic, nu stirbeste din valoarea si importanta expozitiei. Sunt sigur ca nu peste mult timp vom afla ce s-a intamplat.

      Si daca pentru ceilalti, prezenta a trei indivizi a trecut, probabil, neobservata, pentru mine a fost singurul motiv care a umbrit ceva din bucuria ca am contibuit si la o asemenea realizare, alaturi de altele cu care ne mandrim. Este vorba despre trei indivizi, fosti informatori ai Securitatii, categorie pentru care am cel mai mare dispret si pe care ii socotesc cele mai decazute si mai josnice fiinite. Nu oameni. Unul dintre cei trei fiind si infractor, pentru ca prin declaratii de martor false a obtinut drepturi necuvenite. Si cum nu au avut taria si demnitatea sa reziste in fata Securitatii, turnadu-si semenii, la fel nu au decenta sa nu apara in locuri unde ar putea sa fie oameni care sa stie cate ceva din trecutul lor.

     Si pentru ca socotim ca misiunea noastra nu s-a terminat, speram si ne rugam sa avem timpul si concursul pentru realizarea celuilalt obiectiv: “Expozitia Canalul Mortii”.

Aspecte de la inaugurarea expozitiei: i

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *