IMPOSTORUL-INFRACTOR

Trebuie sa recunoastem ca democratia a dezvaluit caracterele oamenilor si a facut posibila iesirea in fata si promovarea multor impostori. Impostorii au penetrat peste tot, chiar si in cele mai nebanuite grupuri sau asocieri de oameni. In cazul de fata am sa ma refer la  fosti detinuti politic, pentru ca si ei sunt oameni si pentru ca, suferinta a conturat si cristalizat caractere, dar nu le-a format. Si nu totalitatea fostilor detinuti politic a fost formata din cei care s-au impotrivit sistemului sau au reprezentat pericol pentru sistem. Au mai fost si accidente, iar  cei fara caracter sau cu caractere urate, asa au fost inainte de detentie, in timpul detentiei si dupa detentie si in general, aceia au constituit accidentele.  AFDPR este, cred, prima asociatie civica infiintata dupa 1989 si cuprinde cateva categorii de beneficiari:

 • fosti detinuti politic;
 • stramutati, inclusiv copiii care si-au insotit parintii sau au fost nascuti in timpul stramutarii;
 • prizonierii de razboi retinuti dupa 23 august 1944;
 • DO-isti sau internati in spitale de psihiatrie(in numar foarte mic);
 • urmasi ai celor de mai sus(in aceasta categorie intrand numai sot/sotie supravituitor/supravietuitoare).

   Pentru determinarea dreptului de a beneficia de compensatiile de protectie sociala conferite de DL 118/1990, categoriile susmentionate trebuiau sa probeze cu acte oficiale sau cu declaratii notariala cu doi martori, in cazurile in care prezentarea de acte oficiale nu era posibila, desi, daca o institutie a statului communist a avut o evidenta stricta a tot ceea ce s-a miscat in tara asta, aceea a fost Securitatea. Verificarea actelor si incadrarea intr-una din categoriile enumerate, pana in iulie 1997 a fost facuta de o comisie formata din 7 persoane, infiintata in fiecare judet, din care faceau parte 3 reprezentanti ai unor autoritati judetene si 4 reprezentanti ai filialelor Asociatiei Fostilor Detinuti Politic. Din iulie 1997, comisiile au fost desfiintate si sarcina a ramas exclusiv la Directiile de Munca si Protectie Sociala.

    Luand dupa categoria de beneficiari, cat si dupa faptul ca Securitatea avea evidenta a tot ce se miscase in tara asta, nu ar fi trebuit ca acesta categorie sa presupuna sau sa fie penetrata de impostori si chiar de infractori. Si totusi, datorita lipsei unor norme si precizari riguroase cu privire la actele ce trebuieau prezentate; a neprofesionalismului celor ce au facut parte din comisii; oportunismului; imposturii si aplecarii spre infractionalitate a unora, a facut ca si aceasta categorie sa fie penetrata de impostori si de infractori. Este cunoscuta filiera creata la Ministerul de Justitie, Dir. Instantelor Militare, care, contra cost, a eliberat adeverinte ce atestau perioade de stramutare unui numar mare de infractori.  Procesul care a urmat, a  cuprins peste 6000 de personae. Eram sigur insa, ca atunci cand este vorba despre categoria detinutilor politic, puteau sa apara impostori, din categoria accidentelor, dar nu si infractori, pentru ca, la aceasta categorie, daca nu intervenea tendinta de fraudare, probarea nu se putea face de cat prin intermediul a doua acte oficiale si anume: Sentinta de condamnare data de un Tribunal Militar(numai Tribunalele Militare judecau cauzele politice), din care trebuia sa reiasa motivatia politica si Biletul de eliberare din detentie, pentru ca sentinta era una si anii executati efectiv puteau sa fie diferiti. Si totusi, s-au strecurat si aici. Foarte putini, este adevarat, dar s-au strecurat.

     In filiala din Constanta mi-a atras atentia un ins, beneficiar al DL 118/1990, membru al filialei si chiar ajuns in Comitetul de Conducere al filialei, dar si in demnitati locale, care facea uz de statutul lui de fost detinut politic, adica se batea cu pumnul in piet, cum spune romanul. Eu executasem 5 ani de detentie si aproape 2 ani si jumatate de stramutare si nu faceam din asta un motiv sa obtin nici avantaje materiale, nici sociale si nici sa ma bat cu pumnul in piept. Era ceva ce imi apartinea si nu un mijloc prin care sa obtin un avantaj.

 Urmare a unor verificari asupra actelor in baza carora aceasta persoana primise calitatea de fost detinut politic si beneficiar al DL 118/1990, ca urmare a unei sesizari, am constatat ca    executase 5 luni de detentie, in Gherla, in anul 1976 si ca ca fusese judecat si  condamnat de un tribunal civil din Orastie, in conditiile in care,  inca din 1965, delictul de trecere a frontierei nu mai era delict politic; din 1965 Gherla nu mai era inchisoare pentru detinuti politic, ci de drept comun. Individul, pe nume Pop Mihai, era detinut de drept comun, condamnat de un tribunal civil si desi in DL 118/1990, la art. 1, lit. a, este prevazut ca actul de condamnare trebuie sa faca dovada ca motivul condamnarii a fost politic, a fost acceptat de catre cei din Comisie fara sa probeze ca tentativa de trecere frontiera ar fi avut motivatie politica. Vina ca a beneficiat material si a obtinut un ascendant social, o poarta si cei din Comisie, care au incalcat legea, dar au adus si ofense adevaratilor detinuti politic. A fost si vina mea, ca nu am sesizat autoritatile statului, sa fie tras la raspundere si sa plateasca pentru infeactiune.

  La cativa ani dupa incidentul de care am vorbit, a aparut un alt caz. Si acesta a ajuns  in Comitetul de Conducere al filialei. O sesizare telefonica anonima, dar si relatarile lui despre locurile unde executase detentia si conditiile in care executase si care erau absolut altele de cat locurile si conditiile in care executaseram noi detentia, precum si insistentele unor colegi, fosti detinuti politic, uluiti de ce povestea despre detentie, m-au determinat sa cer acte si lamuriri unor autoritati, respectiv Directiei Muncii si Protectiei Sociale Constanta, care ii acordase calitatea de beneficiar al DL 118/1990 in anul 1998, Ministerului de Justitie, Dir. Instantelor Militare, care printr-o adresa dubioasa ii certificase calitatea de fost detinut politic si inscrisese in adeverinta un numar de dosar, CNSAS-ului, in calitate de depozitar al dosarelor penale, de urmarire si/sau de retea, pentru fostii detinuti politic si Arhivelor Statului, repectiv UM 02405 Pitesti, de unde am si primit dovezi oficiale ca era vorba de un infractor de drept comun. Numarul de dosar trecut in adeverinta pe baza careia i se acordase calitatea de beneficiar al DL 118/1990, apartinea unei alte pesoane. Pe o filiera infractionala, individul a obtinut in mod fraudulos calitatea de beneficiar al DL 118/1990 si a beneficiat si inca beneficiaza de avantaje, inclusiv de o indemnizatie pentru 4 ani de detentie, desi, cu acte oficiale, am sesizat pe cei care i-au acordat calitatea; adica, Agentia Judeteana pentru Protectie Sociala Constanta. Individul se numeste CARAIANI  ION.

   Si pentru ca toti impostorii, indiferent ca sunt politicieni, dar mai ales, au tendinta, dar si capacitatea si abilitatea sa patrunda peste tot si sa iasa, precum spune romanul “ca paduchele in frunte”, citind zilele trecute un articol, mi-a atras atentia un alt impostor, care a facut parte din filiala Constanta a Asociatiei Fostilor Detinuti Politic pana in anul 2004 cand, suparat ca nu i s-a indeplinit o dorinta ce presupunea o infractiune, a parasit filiala, dar nu inainte de a intreprindre tot felul de intrigi, de minciuni si de turnatorii, ajungand pana la regretatul Ticu Dumitrecu, atunci Presedinte al AFDPR, care l-a tratat ca pe un impostor. Ca asa a trait: turnand si mancand pe unul si pe altul, probail, dupa iesirea din detentie. Stiu ca o buna parte dintre fostii detinuti politic cu ani grei de detentie, din filiala, il invinuiau de gainarii si imi cereau insistent indepartarea lui din filiala. Cei mai vehementi impotriva lui erau cei grupati in Fundatia George Manu, adica cei de oerientare legionara. Acum, individul, pe nume Stanescu Marin, zis Mirel, este in grupul lor, dar si protejatul Presedintelui AFDPR, dl. Bjoza si nu numai. Pe tema protejarii impostorului de catre dl. Bjoza, pana la incalcarea Statutului, am si avut un comentariu intitulat “Cine se aseamana, se aduna”.  Un material aparut in Ziua de Constanta, in data de 20 septembrie 2015, sub titlul “Incredibila suferinta a unui fost detinut politic, din Constanta, sub regimul lui Ficior”, din care redau:

Reporter:Cum ati ajuns la incisoare?

Mirel Stanescu, fost detinut politic: “In anul 1957 eram elev in clasa a X-a la Liceul Mihail Eminescu, atunci ii zicea Ana Ipatescu.  Intr-un cerc de colegi am discutat ca ascult un post de radio strain. Tatal meu era radiofonist. La vremea aceea erau mai putine aparate de radio. Le-am spus colegilor ca ascult Vocea Americii, posturi straine, ca urasc comunismul, ca as vrea sa plec din tara. Unul dintre colegi m-a spus tatalui sau care avea o functie importanta ori la Casa Alba, ori la Securitate. In dimineata zilei de 13 august 1957, eram cu cartile pe masa. La ora 06.00 bate mama in geam si imi spune ca ma cauta doi insi la poarta. Am deschis si eu mirat, eram imbracat sumar, era cald, era vara. Cei doi intra in casa, incep sa-mi caute cartile din biblioteca, ca aveam anumite carti. Pe vremea aceea se citeau asa numitele doxuri. Se citeau pe sub mana. Erau interzise. Niste romane de aventura erau atunci. Si unul dintre ei a luat doxurile acelea in mana, dandu-le apoi celuilalt, spunand <Ia uite ce citeste! Literatura decadenta!> S-au mai uitat prin biblioteca dupa care mi-au zis <Imbraca-te si mergi cu noi!> M-am imbrcat. Pe o strada, laturalnica, era o masina, care astepta acolo si m-au dus la Securitatea de pe Bulevardul Mamaia. Securitatea tocmai se construia, inca nu era complet gata……………..”.

Reporter: Care a fost acuzatia care vi s-a adus?

Mirel Stanescu, fost detinut politic: “Am fost acuzat de ostilitate fata de regimul democratiei populare si de acte preparatorii de a pleca din tara. Mi-am dat seama ca totul mi se trage de la ce am vorbit la scoala”.

…………………………………………………………………………………………..

Reporter: Ati crezut ca veti ajunge ziua in care veti fi eliberat?

Mirel Stanescu, fost detinut politic:” In august 1960 am fost eliberat. Mi-am completat scoala la seral………”.

……………………………………………………………………………….

Impostorul Marin Stanescu si-a construit un CV. Sa vedem ce ne spune in CV-ul construit! Ne spune ca in 1957 era elev in clasa X-a la Ana Ipatescu. Impostorul a citit despre altii cum e cu scoala, dar a omis un amanunt foarte important: in 1957 a fost a 3-a si ultima serie de absolventi ai liceului cu X clase. Comunistii aveau nevoie de cadre si in 1955, 1956 si 1957, liceul s-a absolvit cu X clase. Eu am facut parte din seria 1956. El nu putea sa fie elev in clasa X-a, ci absolvent de liceu. Ne mai spune ca l-a turnat un coleg al carui tata avea o functie importanta la Casa Alba sau la Securitate. Ne mai spune impostorul ca a fost arestat pentru ostilitate fata de regimul de democratie populara si de acte preparatorii pentru plecarea din tara.  In alte declaratii, ne mai spune ca a fost aresta la 16 ani, desi el a  implinit 17 ani la mai putin de o luna dupa arestare, dar probabil ca asa a considerat ca da mai bine. Si tot el declara ca a fost eliberat in august 1960, adica dupa 3(trei) ani de detentie, atat cat fusese condamnat.

Primul lucru pe care il face Securitatea dupa arestare, este sa te perchezitioneze, dupa care sa-ti deschida o fisa, intitulata FISA MATRICOLA PENALA, care te insoteste toata perioada de detentie. In ea ti se trec toate datele personale, inclusiv fizionomia fetei, orice semn particular, inaltimea, greutatea, mama, tata, studii, avere, apartenenta politica, si chiar amprentele. In acea fisa ti se trece fiecare miscare pe parcursul anilor de detentie si se incheie cu consemnarea datei de eliberare, modalitatea de eliberare si locul de destinatie. Arhivele Statului de la Pitesti, UM 02405, CNSAS si IICCMER sunt depozitarele acestor fise si pot fi accesate si citite pe site-ul IICCMER. Deci sunt publice.

…………………………………………………………………………………………………………..

Ceea ce urmeaza este parte dintr-o inregistrare facuta pentru fonoteca de la Memorialul Sighet, pentru ca, nu avea cum sa lipseasca el, vasnicul luptator anticommunist, din fonoteca de la Sighet!      

 

“Cine a înregistrat: Traian Călin Uba
Unde: Constanţa, România
Când: 20.05.2010
Who worked out the recording: Virginia Ion
Proiect: Memorialul Sighet – Departamentul de Istorie Orală
Instituţii: Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei

Mirel Marin Stănescu (1940)

Minorii condamnați pentru motive politice erau socotiți majori de la paisprezece ani.

 • s-a născut la 8 septembrie 1940 în Constanţa
 • Mirel Stănescu a urmat cursurile Şcolii Generale numărul 6 din Constanţa, apoi pe cele ale Liceului „Mihai Eminescu” din acelaşi oraş
 • la 13 august 1957, Mirel Stănescu, care, în acel moment, era elev în clasa a X-a, a fost arestat şi dus la sediul Securităţii din Constanţa
 • Mirel Stănescu a fost condamnat la 3 ani închisoare corectionala la începutul lunii noiembrie 1957, în urma procesului judecat de Tribunalul Militar din Constanta, fiind acuzat de
 • ostilitate față de regimul de democrație popularăşi de „acte preparatorii de trecere a frontierei”
 • a fost eliberat la 1 septembrie 1959, după doi ani de detenţie
 • după eliberare, el a continuat să fie urmărit de Securitate până în 1978
 • în prezent, locuieşte în Constanţa. El este membru al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România.

S-a născut la 8 septembrie 1940 în Constanţa

Mirel Stănescu a urmat cursurile Şcolii Generale numărul 6 din Constanţa, apoi pe cele ale Liceului „Mihai Eminescu” din acelaşi oraş, numai până în clasa a XI-a când este arestat”.

……………………………………………………………………………………………………………………..

     In inregistrarea pentru Memorialul Sighet, spune ba ca era in clasa X-a, ba ca era in clasaXI-a; ca a fost acuzat de ostilitate fata de regimul de democratie populara, dar ca a fost eliberat pe 1 septembrie 1959.

     Sa vedem si sa analizam FISA MATRICOLA PENALA:

   FISA MATRICOLA PENALA poate fi citita destul de bine dand click pe ea.  Tot ceea ce scrie in ea este si adevarat. Fisa este deschisa de Securitate si inchisa de grefierul penitenciarului sau lagarului de unde ai fost pus in libertate.

   Scrie ca Marin Stanescu s-a nascut la 8 septembrie 1940; ca a fost arestat la 13 august 1957; ca la data arestarii era lacatus mechanic  si lucra la Silozul Port din Constanta; ca tatul lui era ACTIVIST P.M.R. adica in varful activului judetean al partidului communist, atunci muncitoresc; ca la capitolul studii avea 7(sapte) clase elementare; ca era U.T.M-ist, probabil facut la locul de munca, ca doar era fiu de activist communist; ca a fost condamnat conform art. 267, pentru trecere frontiera, la 3(trei) ani de detentie; ca a trecut prin Jilava, Ocnele Mari si Periprava(3 luni), de unde, la data de 1-IX 1959, deci dupa 2(doi) ani, nu 3, a fost pus in libertate conform D.L.(inseamna Decret Lege) nr. 322/959.

Si eu eram atunci inchis, ma aflam la Gherla si nu am auzit de un asemenea decret si nici nu am auzit sa se fi eliberat vreun confrate. Sa fi fost vreun Decret cu destinatie: pentru fii nomenclaturistilor?  Tot ce se poate!

Intr-o precizare anterioara, am spus ca atunci cand este vorba despre fosti detinuti politic, proba in fata Comisiei se facea cu copie legalizata dupa Sentinta de condamnare de catre un Tribunal Militar, pentru motive politice si copie legalizata dupa Biletul de eliberare sau un alt act legalizat din care sa reiasa cat ai executat din condamnarea primita, pentru ca se poate sa executi mai putin sau chiar mai mult de cat fusesesi condamnat, asa cum a fost si cazul impostorului.

  Dar sa vedem ce a facut Stanescu Marin, fiul fostului activist communist, devenit dupa decembrie 1989, unul dintre cei mai aprigi luptatori anticommunisti: se prezinta la Comisie cu copie legalizata dupa Sentinta nr. 501/1957 a Tribunalului Militar Constanta, prin care fusese condamnat 3(trei) ani de inchisoare pentru trecere frauduloasa de frontiera, dar in loc de Bilet de Eliberare sau un alt act oficial emis de vreo autoritate, respective UM 02405, Pitesti(care ii si emisese copia legalizata dupa Sentinta), din care sa reiasa ca a executat doar 2(doi) ani si 17(saptesprezece) zile de detentie si ca fusese pus in libertate nu in luna august 1960, asa cum a declarat in multe ocazii, ci pe 1 septembrie 1959, cu DL nr. 322, Stanescu Marin a adus declaratii notariale a doi martori mincinosi care, au declarat ca acesta ar fi fost pus in libertate dupa 3(trei) ani de detentie. Curios este ca si Comisia, contrar oricaror uzante pentru dovezile ce trebuiau depuse de un fost detinut politic, a admis probele nefiresti  si prin Hotararea nr. 720/29.01.1991, a consfintit  ca Stanescu Marin, conform cereri depuse, a executat 3(trei) ani de detentie, adica de la 13.08.1957, pana la 13.08.1960. Si asa, printr-un act ce se numeste infractiune, de mai bine de 26 de ani, Stanescu Marin incaseaza indemnizatie pentru un an de detentie in plus. Unii, vor spune ca este o gainarie. Eu spun ca este si infractiune. Cei care au dat declaratiile mincinoase sunt Grigoras Vasile si Cosma(daca am citit bine) Mihai. Grigoras Vasile a fost colegul lui de seviciu, tot lacatus mechanic la Siloz Port Constanta, condamnat in aceeasi cauza, trecere frontiera, impreuna cu Beer Valentin, tot lacatus mechanic la Siloz Port si toti UTM-isti cu 7 clase elementare.  Grigoras Vasile a fost condamnat 5(cinci) ani, pe care i-a si executat si nu la Periprava, ci in Gherla. L-am cunoscut si stia foarte bine cand si cum se eliberase colegul lui de lot, Marin Stanescu, dar asta nu il impiedicase sa dea o declaratie mincinoasa.

Iata si copia dupa Hotararea nr. 720/29.01.1991, prin care infractorul Stanescu Marin a sfidat si sfideaza adevaratii fosti detinuti politic si a inselat si inseala inca Statu Roman cu o indemnizatie pentru 3 ani de detentie si vechime in munca de 4 ani si 6 luni, in loc de 2 ani, ca cel mai ordinar infractor, chiar daca este protejatul dlui. Bjoza si ca mare luptator anticommunist, este nelipsit, dupa disparitia lui Ticu, de la Congresele AFDPR:

STANESCUM

STANESCUM_0001

Dati click,  pe rand, pe cele doua nume si va va aparea Hotararea de beneficiar al DL 118/1990 a individului, cu 3(trei) ani de detentie.

Postat de Paul Andreescu, fost detinut politic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *