IN TARMAC

   Varsta celor  care vor face obiectul comentariului meu, ar trebui sa nu ma faca sa cred ca virusul nevindecabil pe care l-a transmis carnetul rosu de membru PCR, ar fi avut efect asupra lor. Exceptie dl. Senator Moga, care nascut fiind in 1952, ar fi avut timp sa se infesteze. Dar cum niciunul nu are un CV publicat, desi functiile pe care le ocupa i-ar fi obligat, ma duc la suspiciunea ca au ceva de ascuns din trecutul lor si ca daca nu ei, atunci familia ar fi putut sa fie purtatoarea virusului rosu , un virus fara leac  si care se transmite si urmasilor.

     Dl. Senator Nicolae Moga, primul in tarmac, are un fel de CV care incepe cu ceea ce a facut in ultimii 5(cinci) ani., Va spune ceva asta? Nu stim nimic despre activitatea PCR-ista a domniei sale, daca a avut sau nu si nici ca dupa decembrie 1989 a fost mai intai liberal si apoi social-democrat. Eu l-am cunoscut ca liberal si trebuie sa recunosc ca totdeauna, in putinele ocazii cand ne-am intalnit, fata de mine a fost cat se poate de atent si de respectuos. Asa a fost si anul trecut, inainte de alegeri, cand m-am hotarat sa il abordez. A fost cat se poate de amabil si plin de aceleasi respect, ca m-am mirat si chiar mi-am facut reprosuri ca am atitudini si idei preconcepute. Dar dl. Moga a avut grija sa imi spulbere remuscarile si s-a dovedit acelasi politician balcanic, postdecembrist. Problema pentru care il abordasem nu era una personala. Stiu ca dl. Senator Moga este si revolutionar, ca daca nu ma insel, terenul din Mamaia l-a obtinut, ca drept de revolutionar. Eu nu sunt. In schimb sunt fost detinut politic. Anticomunist, nu din aia tip Nastase, Voiculescu, etc. Daca dl. Moga este revolutionar, dupa moartea domniei sale, ca nu este nemuritor, sotia, daca va trai, va fi urmas de revolutionar cu o indemnizatie de 1,10% din salariu mediu brut pe economie. Adica, la nivelul de acum, cu ceva in jur de 3400 de RON.  Daca sotia mea va trai dupa mine, va fi si ea urmasa de fost detinut politic, dar ea  va avea o indemnizatie fixa de 400 de RON, chiar daca este urmasa unui fost detinut politic cu 5(cinci) ani de detentie si 2(doi) ani si 5(cinci) luni de domiciliu fortat. Pai e drept? Asta il rugasem, printre altele, pe dl. Moga, sa corecteze  printr-o initiative legislativa o anomalie care dainuie de aproape 27 de ani si care priveste toata categoria de beneficiar inca in viata ai DL 118/1990. Mai rugasem si pe altii inainte. Si la fel imi promisesera si ma asigurasera ca vor face demersurile necesare. Dar stiti ce cred? Ca toti promit si pe urma zic: ce mai tot vor si astia? E!!!!  Altfel stau lucrurile cand este vorba de ei: salarii, indemnizatii peste pensii si ce se mai poate!

     Domnul Primar Decebal Fagadau, urmatorul in tarmacul meu, avea 15 ani in 1989, dar nu se deosebeste cu nimic in atitudinea fata de fostii detinuti politic de aceea a inaintasilor lui, fosti edili ai orasului.   O delegatie a Asociatiei Fostilor Detinuti Politic, Fil. Constanta, din care nu am facut parte, pentru ca starea de sanatate nu mi-a permis, dupa lungi asteptari a fost primita de domnia sa, dar din tot ceea ce am solicitat, toate rezolvabile, cu bunavointa, nu s-a rezolvat nimic. Drept care, pe 23 martie 2017, deci acum aproape doua luni si jumatate, am inaintat o alta adresa oficiala, prin care am solicitat o alta audienta. Dl. Primar nu numai ca nu ne-a acordat audienta, dar nu a respectat  nici legea. Conform OG 27/2002, actualizata, avea obligatia ca in 30 de zile sa ne onoreze cel putin cu un raspuns. Sa mearga si domnia sa pe principuiul “legea sun eu”? Si mai comentam candva ca o eventuala prezenta a domniei sale in sediul nostru, inchiriat din privat, nu oferit de primarie, nu i-ar produce niciun prejudiciu. S-ar convinge, poate, ca nu am fost si nu suntem dusmani ai poporului. Totusi, dle. Primar Decebal Fagadau, sper sa ne primiti in curand la o discutie, de lucru, pentru ca noi facem parte din categoria celor peste care, daca trece timpul, raman probleme nerezolvate. Nu v-am deranja daca rezolvarea unor probleme ale nostre, ca asociatie, nu ca indivizi, nu ar depinde de dvs. ca primar, nu ca persoana fizica.

     Si daca fara sa rezolve nimic si dupa lungi asteptari, dl. Primar Decebal Fagadau ne-a primit totusi, nu acelasi lucru s-a intamplat cu dl. Horia Tutuianu, Presedintele CJ Constanta. Nici domnia sa nu are un CV, desi este obligat si nu inteleg ce ar avea de ascuns, pentru ca in 1989 avea 13 ani si nu putea sa fie contaminat. Doar daca are virusul in AND, ca un amic asa mi-a spus, ca virusul rosu este nevindecabil si ca daca exista in familie, face parte din AND. Sper sa il fereasca Dumnezeu pe dl Tutuianu. Dar si domniei sale, pe data de 23 martie 2017 i-am trimis o adresa oficiala, la care ne-a si confirmat primirea, dar nu si vreun raspuns ca ar putea sau nu sa isi rezerve timp pentru o intalnire cu o delegatie a asociatiei, chiar daca si pe domnia sa, OG 27/2002 il obliga sa ne dea un raspuns. Se vede ca si in CJ functioneaza principiul “legea suntem noi” sau cel putin este selectiva: nu toti merita un raspuns. Printre cei nemerituosi se vede ca figuram si noi.

     Prin atitudinea ce o au, atat dl. Senator Nicolae Moga, dl. Primar Decebal   Fagadau, cat si dl Presedinte al CJ, Horia Tutuianu, fac parte dintre cei care neaga crimele comunismului sau le considera justificate. 

     Si mai este ceva: sa nu credeti ca voi inceta sa uzez de orice mijloc decent  ca sa obtin intrevederea si fata de altii care se plang ca se simt umiliti, eu nu ma simt umilit, pentru ca nu puteti. Sunt doar sictirit.

     Si daca trei din tarmac sunt din PSD si unii ar fi tentati sa dea vina pe culoarea lor  politica, cei care urmeaza sa ii scot din tarmac sunt din PNL, dar nu se deosebesc cu nimic de primii. Primul lucru pe care il au in comun este lipsa unui CV, ca te intrebi: ce or avea de ascuns oamenii astia din trecutul lor? Si nici comportamentul fata de un trecut despre care, cel putin dupa firma daca ii intrebi de trecut, iti vor spune ca sunt legati prin istoria partidului din care fac parte, asa cum sunt legati de iluminatii lor exterminati in inchisorile sau lagarele de munca comuniste, dar cu care nu au nimic in comun. Sau cel mult, cat a avut Tatarascu si acum, Tariceanu.

    In anii 1991, 1992, filiala Constanta a fostilor detinuti politic a intreprins o actiune de identificare si de extragere din evidentele de stare civila a localitatilor limitrofe Canalului Dunare-Marea Neagra-Midia- Navodari,  a fostilor detinuti politic exterminati de regimul communist la lucrarile canalului si ale caror decese au fost declarate. Din pacate, au existat si localitati care au refuzat sa ne furnizeze date referitoare la fostii detinuti politic exterminate pe Canal si inregistrati in evidentele lor de stare civila, pentru ca atat la conducerea primariilor respectivelor localitati, cat si functionarii acestora, veneau din vechile structuri si vedeau in fostii detinuti politic, vii sau mori, tot dusmani ai poporului.     Una dintre localitatile importante care nu ne-a furnizat asemenea date, a fost si a ramas Cernavoda, indiferent de culoarea politica a primarului, de unde deducem ca in primul rand functionarii au ramas aceeasi sau sunt instruiti de cei vechi, iar primarii, indiferent de culoare politica, daca nu este vorba de rea vointa, atunci semneaza ca primarii.

     In 2013, neinvitat, am avut prezenta in sediul nostru a fostului primar PNL, dl. Hansa, caruia, i-am adus la cunostinta ca nu avem evidenta fostilor detinuti politic exterminati in lagarele de munca de pe raza orasului(Colombia, Saligny),si am dori evideta celor inregistrati in evidentele de stare civila ale orasului. Dl. Hansa m-a asigurat ca imi va pune la dispozitie o lista cu totalitatea lor, dar trebuia sa fac o adresa oficiala in acest sens. Lucru pe care l-am si facut, numai ca, dupa un timp destul de lung am primit o adresa, semnata chiar de dl. Hansa, prin care mi se comunica, ca in baza art. 70, din Legea 119/1996, nu ni se puteau furniza date de stare civila. Nu ne-a scris ca nu existau asemenea date, pentru ca un an mai tarziu, de Inaltare, listele au fost chiar  afisate public, iar eu, nu de la Primaria Cernavoda, am  intrat in posesia unui fisier cu datele fostilor detinuti politic exterminati in anii 1950 – 1953, la lucrarile canalului si inregistrati la Primaria Cernavoda. Dar calculatorul ne-a fost furat si din cauza lipsei mele de prevedere privind dublarea fisierului pe un alt suport, am pierdut fisierul. Si pentru ca langa Monumentl Memorial Poarta Alba intentionam sa construim un muzeu al ororilor ce au avut loc pe Canal, unde fiecare lagar de munca sa aiba propriul sector cu numele celor exterminati, sectorul cu cei din lagarul Colombia si Saligny va avea cel mult precizarea ca tovarasii de la primaria Cernavoda au negat ca pe raza orasului lor comunismul ar fi  comis crime.

     Am revenit cu o adresa sperand ca noul primar, dl. Negoita, tot PNL si tot fara CV, s-ar putea sa fie, totusi, mai liberal in gandire si in simtire. Este adevarat ca fata de PSD-isti, ne-a raspuns la adresa. Adica a respectat legea, dar raspunsul…………

     Mai intai, in adresa ni se raspunde ca “Starea civila a orasului Cernavoda nu detine informatii care sa ateste statutul de detinut politic a vreunei personae decedate………”.

    Sa razi sau sa plangi? Tovarasii de la Primaria Cernavoda nu au aflat ca in RPR nu existau  “detinuti politic”, ci numai “dusmani ai poporului”, mai mari sau mai mici, unii internati chiar in lagarul de munca numit Colombia, de pe teritoriul orasului, iar decesul lor era declarat de MAI, pentru ca fiecare lagar de munca purta un numar de Unitate Militara, dar locul decesului era Colombia sau Saligny sau alt lagar de munca.

     In final, dl. Primar Negoita a semnat o adresa de raspuns in care este invocat si art. 70 din Legea 119/1996.

      O alta negare a crimelor comunismului.

     Un alt caz interesant, tot primar PNL, este dl. Vasile Delicoti, pe care nici nu-l pot suspecta de virusare cu virusul carnetului rosu, pentru ca nici domnia sa nu are un CV, cel putin sa ma orientez dupa varsta sau dupa descendenta, dar nici nu-l pot scuti de suspiciune, cu atat mai mult, cu cat prin atitudinea pe care a avut-o si pe care o are fata de Monumentul Memorial Poarta Alba, simbol al respectului pentru valorile neamului exterminate de sistemul communist la lucrarile Canalului Dunarea- Marea Neagra – Midia – Navodari in anii 1950 – 1953 si dovada a ororilor comunismului si care, dup ace a fost ridicat prin stradania Asociatiei Fostilor Detinuti Politic Fil. Constanta si printr-un Protocol a fost predat si a devenit obiectiv al comunei, la putin dupa ce Dl. Vasile Delicoti a fost ales primar, a comis un act de negare a crimelor comunismului prin incalcarea unilaterala a Protocolului si prin desfacerea contractelor de munca personalului care se ocupa de indrumare, de paza si de intretinerea lui. De atunci, din iunie 2010, noi, membri filialei Constanta ai Asociatiei Fostilor Detinuti Politic suntem cei care sustinem cheltuielile pentru indrumare, paza si intretinerea monumentului.

     De altfel, daca aveti curiozitatea sa intrati pe site-ul de prezentare a comunei Poarta Alba, la capitolul obiective  turistice veti  gasi precizarea  “Monumentul fostilor detinuti politic”. Precizarea denota lipsa de respect pentru semnificatia monumentului, care si justifica atitudinea fata de el. Ce intelege cititorul? Ca este un monument al nostru, al fostilor detinuti politic, nu un monument ridicat pentru cinstirea memoriei detinutilor politic, eroi ai neamului, exterminati de regimul communist in anii 1950 – 1953, la lucrarile canalului, pentru ca si-au iubit neamul si tara si credinta si cu pretul vietii lor au tinut treaza speranta in libertate si i-au salvat demnitatea. Nimic din care sa reiasa ca de fapt, monumental figureaza ca obiectiv al comunei, eventual cand, pentru ce si pentru cine a fost ridicat si ce simbolizeaza. Si poate ca ar fi starnit curiozitatea unor cititori.

     Si iata cum, trei autoritati, din partied diferite, se aseamana pana la contopire. Toti au acelasi respect fata de trecut; toti, prin atitudine si comportament neaga crimele comunismului; toti cred ca odata alesi ajung deasupra legilor si ca pot sa incalce legi si reguli, scrise sau nescrise si toti isi ascund trecutul.

Postat de Paul Andreescu, fost detinut politic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *