MUZEUL IN AER LIBER POARTA ALBA

                                         

     In atentia Filialei Constanta , se afla un proiect initiat de presedintele Paul Andreescu , intitulat Muzeu Memorial in aer liber , langa Memorialul Poarta Alba , cu acordul Comitetului de Conducere al Filialei. Proiectul este intocmit in 2017 si are valoarea , la data proiectului , 944.094 lei.

     Proiectul , ca si Memorialul existent , este destinat memoriei martirilor din inchisorile comuniste care au pierit la lucrarile de construire a Canalului Dunare-Marea Neagra. Este proiectat ca Muzeu memorial in aer liber care are lista martirilor identificati in arhive de presedintele Paul Andreescu, inscrustati in placi de granit negru. Muzeul va avea urmatoarele componente  ( Plansa – anexa 1):

  -ALTAR

  -TROITA

  -STALPUL  DURERII 

  – zid panou  MARTURII ,  pe placi granit negru

  – zid panou , PLAN CANAL ,pe placi  granit negru

  – ziduri panou 9 COLONII , placi granit negru             

  -zid panou PISANIE,placa granit negru 

     Pentru finantarea acestui proiect de interes national ,  Filiala Constanta a solicitat sprijinul  Consiliului Judetean Constanta.Desemenea s-a solicitat sponzorizare . Presedintele Paul Andreescu a identificat in 2018 circa 380 firme importante din domeniul economic , carora le-am trimis scrisori pentru sustinerea proiectului prin sponsorizare.Toate aceste demersuri au fost un esec. Nu am primit raspuns de la nimeni !

    Din acest motiv conducerea filialei Constanta a decis sa finanteze o parte din lucrarile proiectate din fonduri proprii , rezultate din cotizatiile membrilor asociatiei. Astfel la 16.11.2020 ,a fost achitata suma de 238.284 lei reprezentand :

     – imprejmuirea terenului ,

     – constructii alei (  Anexa 2)                                                                      

     – executarea a 54 placi din granit negru inscriptionate cu marturii , numele a 840 detinuti identificati victime la lucrarile canaluluii , harta celor 9 colonii si a canalului.

    In august 2022 , la initiativa presedintelui Paul Andreescu , cu acordul Comitetului de Conducere ,  filiala Constanta  a incheiat un contract cu firma MICROCOSMIC DESIGN-SRL Constanta pentru realizarea unei parti din proiect . Finantam acest contract , in limita posibilitatilor , din singurul venit  realizat din incasarea cotizatiei membrilor Filialei Constanta. Prin acest contract in valoare de 91.894 lei , pana la 01.06.2023 se va realiza constructia cadrelor metalice suport din otel galvanizat pentru montarea in aer liber a celor 54 placi din granit negru realizate in 2020.

      Asa cum este prevazut in statut , Filiala Constanta a avut in permanenta in atentie unul din prevederile statutare de cea mai mare importanta : “  cinstirea celor  care si-au jertfit viata in lupta contra comunismului , prin     infiintarea de cimitire , ridicarea de monumente , de troite , sau asezarea de placi  comemorative” .

      Subliniem ca aceasta prevedere statutara este o datorie de onoare pe care o are orice membru al Asociatiei Fostilor Detinuti Politic din Romania. De aceea luam toate masurile pentru realizarea ei.

      In aceasta primavara  am demarat lucrarile pentru :

      – pregatirea montarii in teren a cadrelor metalice suport pentru cele 54 placi din granit negru inscriptionate  , pentru care s-au executat in teren masuratori de amplasament.

      – s-a inceput aratul terenului pentru semanatul gazonului si a florilor.

      – se repara Stalpul infamiei si se va monta in locasul betonat din centru terenului.

      Timpul nefavorabil cu frig a ingreunat mersul lucrarilor.

      Lucrarile se executa , voluntar  de membrii nostri .

      Anexele 1 …….8 sunt fotografii explicative

     COMITETUL DE CONDUCERE.

Anexa 1

Plansa-vedere in perspectiva a terenului

Anexa 2

Anexa 3

Staplul infamiei/de reparat

Anexa 4

Se ara terenul pentru sadit gazon si flori

Anexa 5

Gazonul aprovizionat

Anexa 7

Brida gaurita pentru reparat stalpul infamiei

Anexa 8 si 9

Se pregateste terenul pentru sadit gazon si flori

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *