PROPUNERI AMENDAMENTE DL 118/1990

 

 

     Catre AFDPR,

     Str. Mantuleasa, nr. 10,

     Ssector 3, Bucuresti.

                             

                         In atentia dlui. Bjoza,

                         Presedintele AFDPR.

 

        Referitor la atitudinea si actiunile intreprinse si viitoare ale AFDPR privitor la neconstitutionalitatea art. 14 si 15 din DL 118/1990, actializat, Filiala Constanta le sustine, dar considera ca in egala masura trebuiesc intreprinse aceleasi demersuri pentru eliminarea incompatibilitatilor, a aspectelor contradictorii si discriminatorii din art. 5.

      Astfel:

  • Prevederile art. 5, al. 1,2 si 3 sunt incompatibile cu prevederilor art. 4, al. 1 si 2.
  • Constanta propune punerea de acord a prevederilor art.5, al. 1, 2 si 3 cu al. 1 si 2 de la art. 4, conform categoriilor specificate la art. 1, lit. a-f.
  • Solutia pe care o propunem este compensarea cu 50% din indemnizatia ce s-ar fi cuvenit celor prevazuti la al. 1, 2 si 3, indiferent de conditiile in care si cand ar fri avut loc decesul.

        Al. 4 din art. 5 este discriminatoriu fata de al. 6, perioadele pentru fiecare situatie putand fi dovedite.

       Propunem alinierea lui la nivelul al. 6.

        Prevederile de la al. 6 duc la discriminarea inadmisibila a sotiilor/sotilor supravietuitori fata de proprii copii. Fil. Constanta propune compensarea lor la nivelul copiilor prevazuti la al. 6.

        Al. 7 discrimineaza flagrant si inadmisibil copiii urmasi din aceeasi categorie, din aceleasi perioade si de aceleasi varste, in functie de decesul sau nu al parinhtilor.

        Deasemeni, al. 7 duce la discriminarea inadmisibila a sotiei/sotului urmas, fata de proprii copii.

       Fil. Constanta propune eliminarea sintagmei “de care ar fi beneficiat parintele sau DECEEDAT” si inlocuirea cu sintagma “cuvenita parinelui sau” si incadrarea sotiei/sotului supravietuitor la nivelul compensarilor cuvenite copiilor.

 

PRESEDINTE

Paul Andreescu

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *