PROSTIA ARE COSTURI

RASPLATA 

Solicitarea de drepturi compensatorii pentru copii ai unor beneficiari ai DL 118/1990 are o istorie destul de veche, dar dupa prima nereusita, problema a fost reluata in martie 2014, de catre CND. Propunerea privea copii de fosti detinuti politic nascuti sau conceputi inainte de arestarea parintilor/ parintelui.

   Pana in octombrie 2015 insa, nu a existat nimic concret. Nici la Congresul de la Ramnicul Valcea, unde singura referire la Hotararea din martie 2014 a CND, a fost propunerea mea ca si copii de fosti detinuti politic nascuti dupa eliberarea parintilor sa fie luati in considerare la redactarea amendamentelor.

    Surpriza a venit insa pe 22 octombrie 2015 cand, unsul Subsecretar de Stat de catre marele si ilustrul Ponta, molipsit, daca nu cu mult inainte vurusat de metehnele PSD-iste, incalcand Statutul asociatiei si depasindu-si prerogativele de presedinte, ne-a cadorisit cu adresa nr. 68/22 octombrie 2015, pe care o redau in intregime:

Nr.68/22 oct.2015

Domnule/doamnă preşedinte,

 Dându-ne seama că nu avem şanse ca o nouă lege „constituţională” privind despăgubiri morale şi materiale acordate de Statul Român foştilor deţinuţi politici, deportaţi, strămutaţi şi prizonieri, să fie votată în Parlament şi promulgată de Preşedintele României, am declanşat o acţiune paralelă de dublare a indemnizaţiei prevăzute în D L nr.118/1990, care a reuşit cu începere de la 1 iulie 2015.

Totodată am angajat discuţii cu parlamentarii, în sensul introducerii în D L nr.118/1990, a copiilor deţinuţilor politici, deportaţilor, strămutaţilor şi prizonierilor.

Pentru a cunoaşte impactul asupra bugetului de stat, ni s-a solicitat inventarierea copiilor. Fără aceasta nu se poate pune în discuţie. Nu ştiu dacă vom reuşi ceva, dar avem obligaţia să încercăm, să insistăm! Mai ales că, în repetate rânduri, am primit numeroase telefoane prin care ni se reproşează că i-am uitat, i-am abandonat.

Documentele care atestă calitatea părintelui, precum şi actele copiilor (naştere, identitate, căsătorie) vor fi reţinute la filiale. La Centrala AFDPR se vor trimite doar tabelele întocmite conform modelului anexat prezentei.

Faţă de solicitarea iniţială, am “extins” inventarierea şi asupra copiilor născuţi după eliberarea părinţilor, având în vedere că şi aceştia au avut de suferit.

Eventuale neclarităţi, completări, se pot face şi telefonic.

Cu deosebit respect,

Preşedinte

 Octav Bjoza”

      Dupa o scurta introducere, dl. Bjoza ne spune ca a avut discutii cu parlamentarii –cu toti?- si ca acestia i-au spus ca mai intai sa faca o inventariere a copiilor, ca sa se calculeze impactul bugetar. Parlamentarii cu care s-a consultat, la fel de destepti ca cel care a apelat la ei. Api, dl. Bjoza ne face cunoscut ca “a extins primirea de dosare”.

      A urmat protestul filialei Constanta, in care, printre altele, am precizat;

– ca a incalcat Statutul si si-a depasit prerogativele;

– ca asa zisa extindere denota o crasa necunoastere a componentei beneficiarilor DL 118/1990;

– ca tara are institutii specializate la care trebuia apelat pentru aflarea numarului aproximativ de beneficiari;

– ca asa zisa “extindere” a distrus initiative luata in martie 2014 si i-a luat orice sansa de reusita;

– ca asa zisa “extindere” are o sumedenie de parti imorale;

– ca asa zisa “extindere” transforma AFDPR intr-o societate de cersit, etc.

      Pentru Constanta a urmat mineriada din decembrie 2015, a amatorilor de cumparat iluzii care, pentru ca filiala Constanta a refuzat sa primeasca dosare, altele decat cele de copii de fosti detinuti politic, ne-au invadat spatiul si chiar ne-au amenintat, fiind obligati sa ii evacuam in mai multe randuri cu Politia si in final chiar sa sistam, pentru o perioada, activitatea. Trebuie sa mai spunem ca unii dintre chilipirgii, constituiti intr-un soi de armata a lui Miron Cosma, faceau naveta la Bucuresti, de unde se intorceau cu ordine exprese, sa il dea jos pe Andreescu, singurul presedinte de filiala care refuza sa primeasca dosare. Mintea, ca din situatia trimisa si semnata de domnia sa, a reiesit ca 20 de filiale nu primisera dosare, dar nu si Constanta, pentru ca filiala noastra figura cu dosarele trimise pentru copii de fosti detinuti politic. Era vorba de filiale inexistente, de filiale la purtator sau de filiale simbolice. Dar dl. Bjoza nu s-a abtinut nici sa ameninte filiala Constanta. Marturie sunt relatarile trustului Neptun TV, un fel de Antena 3 la nivelul judetului, din care redau o parte:

“„Scandalul de la Asociația Foștilor Deținuți Constanța continuă: reprezentanții asociației s-au baricadat în birou!

Scandalul de la Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici Constanţa continuă. După ce săptămâna trecută preşedintele filialei de la malul mării a anunţat că nu vrea să pună în aplicare o „decizie” luată de conducerea centrală pe motiv că oamenii sunt purtaţi pe drumuri degeaba, astăzi le-a închis uşa în nas. Situaţia de la malul mării va fi discutată într-o adunare generală a AFDPR.

Zeci de constănțeni au mers astăzi la Asociația Foștilor Deținuți Politici din Constanța pentru a-și depune dosarele în vederea obținerii onor drepturi promise de conducerea centrală a AFDPR.

Oamenii spun că au fost dați afară din clădire, au fost bruscați și amenințați de către angajați. Dacă până vineri și-au putut depune cererile, astăzi primirea acestora a fost sistată.

Președintele AFDP Constanța, Paul Andreescu, a stat de vorbă cu oamenii, însă nu le-a spus ce doreau să audă.

Conducerea centrală a Asociației Foștilor Deținuți Politici susține că situația de la Constanța este anormală și nu mai poate fi tolerată. Filiala de la malul mării este singura din țară care a primit doar dosarele copiilor celor care au fost condamnați de regimul comunist. 

Potrivit unor decizii luate de conducerea AFDPR, copiii foștilor deținuți politici, deportaților, strămutaților și prizonierilor trebuie să se înregisterze la asociațiile din toată țara în eventualitatea obținerii  unor despăgubiri.

Acordarea acestora se va face, însă, doar prin modificarea legii 118 din 1990, care deocamdată nu a fost modificată”. 

Materialul, filmat si redactat de Trustul Neptun TV – Telegraf, un fel de Antena 3 la nivelul judetului Constanta, a avut din partea noastra, libertatea sa filmeze si sa intervievieze pe cine a vrut, inclusiv sa ia declaratii dl. Bjoza, la Bucuresti. 

    O alta minciuna a dlui Bjoza a fost ca se hotarase primirea de dosare pentru toate categoriile de beneficiari ai DL 118/1990 la Congresul de la Ramnicul Valcea. Pai daca se hotarase la Congres, de ce a mai fost nevoie de adresa nr. 68/22 octombrie 2015, prin care ne-a anuntat ca „a extins”? Dar sa mai vedem ceva: dupa reactia filialei nostre ca a incalcat Statutul, ca si-a depasit prerogativele si ca adresa nu poate fi luata in consideratie, de ce pe 26 noiembrie 2015 a trebuit sa convoce CNC, ca sa hotarasca primirea de doasare pentru toti copiii de beneficiari ai DL 118/1990 si sa comita o alta incalcare de Statut, pentru ca CNC nu are prerogative sa ia hotarari(a se vedea „Atributiile CNC” din Statut)?  Iata si nestaturara Hotarare:

 „ASOCIAŢIA FOŞTILOR DEŢINUŢI POLITICI DIN ROMÂNIA A.F.D.P.R.

ASSOCIATION DES ANCIENS DETENUS POLITIQUES DE ROUMANIE

               FORMER ROMANIAN POLITICAL PRISONERS ASSOCIATION

             Str.Mântuleasa nr.10, 70087 Bucureşti, sector 3, ROMÂNIA, tel.fax.3172317

H O T Ă R Â R E A Nr.4/2015

 luată în ziua de joi, 26 noiembrie 2015, cu ocazia

şedinţei Comitetului de conducere al AFDPR

 Preşedintele AFDPR, inginer OCTAV BJOZA, constată şi declară şedinţa ca fiind statutară, din totalul de 17 membri, au fost prezenţi 13.

Au lipsit: Stanca Teodor (TM), Nichiforeanu Aurel (SV), Puiu Maria (BT) şi Silaghi Lucian (BH).

Având în vedere ordinea de zi comunicată şi aprobată cu unanimitate de voturi, precum şi stenograma încheiată în timpul şedinţei,

H O T Ă R Ă Ş T E

 

Art.1.- Inventarierea copiilor foştilor deţinui politici, deportaţi şi celelalte categorii din D L nr.118/1990, se va face în conformitate cu adresa nr.68 din 22.10.2015, trimisă tuturor filialelor. Acest lucru a fost clarificat şi la Congresul de la Rm.Vâlcea. Se aprobă cu unanimitate de voturi.

Termen:   31.01.2016

Răspunde: Preşedintele Octav Bjoza

 ………………………………………………………….

Art.5.- Prezenta hotărâre va fi multiplicată în 55 de exemplare şi expediată tuturor filialelor, subfilialelor şi membrilor CNC.

Termen:     15.12.2015

Răspunde: Secretar General

Maria Dincu

Preşedinte,

Octav Bjoza”

   Dar, cu toate abuzurile si cu tot zbuciumul, pana in 2018 nu s-a facut nicio propunere concreta de indemnizare a eventualilor beneficiari, iar cand s-a facut, a rezultat o bazaconie. In final s-a acceptat principiul propus de filiala Constanta. In Parlament a ajuns in 2019, avand ca initiatori 3 senatori PNL. Ca sa vezi, nu PSD! Dar ce a iesit, a fost o alta bazaconie. Dl. Bjoza sustine ca nu stie. Pai cum sa nu sti stimabile Subsecretar de Stat in Guvernul Dancila, nu asta ai in atributiile de serviciu? Sau altul a fost rolul incredintat de marele Ponta, la inscaunarea in inalta functie?   Un rol pe care, dupa savarsirea celui mai mizerabil act de prabusire a AFDPR prin asocierea cu partidul mostenitor al celor ale caror victime am fost, cu mestesugitul concurs al securismului Antena 3, jertfele si anii de suferinta a sutelor de mii de oameni au fost reduse la un singur mare si inegalabil erou luptator anticomunist: Octav Bjoza si toata jerfa si toata lupta anticomunista, a fost redusa la o singura grupare: „Garda Tineretului Roman”.  Asta a vrut securiustul turnator si informator Voiculescu si cu concursul mentorului Emil Constantinescu si a lui Ponta, dar si a unora dintre cei care l-au inconjurat, a  reusit.                                  De altfel, lucrurile incep sa se lege, dar despre asta intr-o expunere mai cuprinzatoare. Acum sa revenim la oile nostre: urmasii nostri, beneficiari ai Legii 130/2020. Din aceasta actiune filialele steptau sa se umple de membri, iar dl. Bjoza sa fie subsecretar pe viata, cu raspundere a unui numar inzecit de beneficiari ai DL 118/1990.

      Numai ca, urmasii nostri s-au constituit in grupuri, vreo 3 sau 4 pana acum, si-au luat ca semne de recunostere, fara consimtamantul apartinatorilor, unii grupul statuar de la Aiud, cel folosi de AFDPR, alt grup a luat  titulatura AFDPR si poza lui Ticu Dumitrescu, chiar daca nu au nimic comun nici cu una si nici cu alta si nici nu au cerut permisiunea apartinatorilor sau mostenitorilor in cazul Ticu. Altii si-au luat ca simboluri gratii sau sarma ghimpata, chiar daca nu au avut nicio tangenta cu ele. Grupurile create nu sunt insa disparate. Exista doi oameni de legatura intre ele. Si acum bomba: unul dintre grupuri , dupa ce, dupa un model cunoscut, declara ca nu are scop politic si nici alte scopuri daunatoare societatii, sustine ca principalul scop al grupului este „sa lupte pentru castigarea drepturilo ce li se cuvin”. Am scris corect: drepturile care li se cuvin si pentru care AFDPR, o grupare de borfasi, cam asa se intelege, de 30 de ani nu a facut nimic pentru drepturile lor. Din comentariile membrilor altui grup reiese ca aceasta grupare, intitulata AFDPR, este formata din detinuti de drept comun, in frunte cu Ticu Dumitrescu, care era si el detinut de drept comun. Tot din comentariile membrilor acestor grupari, afli ca acea grupare  intitulata AFDPR, a facut lucruri numai pentru ei si pentru copiii lor si ca numai copiii lor, ai detinutilor,  au primit drepturi inca din 1990. Mai mult, pe baza de liste, au dat despagubiri morale cui au vrut ei.

     Acestia sunt copii care s-au nascut cu drepturi pentru care AFDPR, in frunte cu „preacocotatul”, acesta este Bjoza, nu a facut nimic pentru ei in 30 de ani. Cel putin asa se intelege, ca ei nu datoreaza eventuale drepturi suferintelor parintilor lor, ci s-au nascut cu ele, dar nu s-a luptat nimeni pentru ei, sa le obtina. A trebuit sa apara omul providential, intelept si luminat, care pe toate le stie si care, ce nu a facut AFDPR in 30 de ani, a facut el, intr-un an. Asa sustine si providentialul-iluminat, ca el a facut ce nu a fost in stare AFDPR in 30 de ani. Si ca nu s-a sfatutit cu nimeni. I-a venit lui, asa, o inspiratie si gata, a rezolvat. Si de aici, Doamne cate inchinari, cate ode, cate laude, cate plecaciuni, ca si Ceausescu l-ar invidia. Daca ar trai. Dar dl. Adnagi, a votat numai in ton cu PSD si sigur a votat si respingerea amendamentelor la PL-x 225/2019. Ce s-o fi intamplat asa, deodata? Sa fi avut vreo revelatie? O sa va convingeti ca nimic nu este intamplator. Observatia este ca acestia sunt cei pentru care dl. Bjoza „a extins” , urmasi, viitori beneficiari ai DL 118/1990, exclusiv datorita parintilor lor, dar care nu au aflat ce este AFDPR, ce legi a initiat pentru societatea Roamana sau ce a construit pentru viitor. Sunt sigur ca nu au vazut si nu au auzit de niciun memorial sau monument si ca ei sunt copii ai acelora carora eu le zic profitori ai activitatii si demersurilor AFDPR.  Va imaginati daca s-ar inscrie in AFDPR, ce am lsa in urma. Ce a facut Bjoza din AFDPR ar fi nimic pe langa ce ar face ei. Dar, a existat si o observatie care s-a dovedit adevarata. Imi aduc aminte ca la 2 – 3 ani dupa instalare, Bjoza a sters de pe site-ul AFDPR scurtul istoric si scopurile Asociatiei, precum si datele despre Ticu Dumitrescu. Atunci am postat  pe site-ul filialei Constanta un comentariu intitulat „NOI SUNTEM EL”. Rezultatul a fost ca pe site-ul AFDPR a reaparut ceva din ce era despre Asociatie si despre Ticu Dumitrecu. De atunci nu m-am mai uitat la rubrica „CINE SUNTEM”. Acum insa, obsevatia unei comentatoare a unui grup mi-a atras atentia si cand am intrat pe site-ul AFDPR si am accesat rubrica „CINE SUNTEM”, am constatat ca iar suntem el, dar un el innobilat cu atatea distincii, titluri,  diplome, atentii si decoratii, ca abia poti sa le parcurgi, dar sa le porti!!!! Cultul personalitatii e o boala, de care dl. Bjoza este grav afectat.  Dar cum se leaga ele intre ele si care le sunt inceputurile, in alt material. Dar totul cu probe.

      Postat de PAUL ANDREESCU, fost detinut politic si presedinte al AFDPR Fil. Constanta..      

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *