Scrisoare deschisa

Stimati parlamentari, consilieri judeteni si municipali de Constanta!
 
Stiati ca in orasul Constanta, inca din ianuarie 1990 exista Asociatia Fostilor Detinuti Politic din Romania, Fil. Constanta? Sigur ca nu stiati si ca nu stiti, pentru ca lumea a inceput cu voi. Si cred ca multi nu stiti ce inseamna o asemenea asociatie.
Stiti unde isi are sediul filiala Constanta a AFDPR? Sigur ca nu stiti, pentru ca nicoiunul nu ati catadicsit sa ne calcati pragul. Pentru multi am ramas aceeasi dusmani ai poporului, iar altii sunteti prea preocupati de ceea ce puteti obtine intr-un mandat si de cum sa mai obtineti si altele. Sediul nostru este pe Bdul. Ferdinand, intr-o curte, intr-un spatiu privat, inchiriat si platit din contributiile noastre, pentru ca in Republica Mazare si acum Fagadau, nu exista un spatiu pentru noi. Ba la una dintre solicitarile noastre scrise si adresate Primariei, am primit raspunsul ca nu au spatii nici pentru partidele politice!!! Cum o sa aiba pentru noi!!!! Si ne-au si atentionat ca nu vom mai primi niciun raspuns la eventuale solicitari. Ne-am adresat unei dne. Din asa zisa opozitie, dna. consilier Tusa Sorina. Avocat. O cunoasteti dlor. Liberali? Si dupa ce ne-a tinut cam un ceas in anticamera cabinetului domniei sale –de avocet, nu de consilier – cand a catadixit sa ne primeasca, ne-a privit ca pe niste extraterestri care vorbeau intr-o limba pe care nu o mai auzise si pe care nu o cunostea. Si bineinteles ca interventia a fost zadarnica. Sa ne dea vreun raspuns? Nu s-a simtit obligata sau nu o fi lasat-o stapanul Mazare..
Stiti ca la lucrarile canalului Dunare – Marea Neagra, in anii 1949 – 1953 au fost exterminati intre 3000 si 5000 de detinuti politic si ca in memorial or, la Poarta Alba, pe malul canalului, filiala noastra a ridicat un monument? Nu stiti si nici nu l-ati vazut, pentru ca lumea a inceput cu voi. Singurul om care a inteles importanta lui si care ne-a dat concursul a fost dl. Dutu Stelian, atunci Presedinte al Consiliului Judetean. Si tot dl. Dutu Stelian a fost cel care, in calitatea de deputat a venit in sediul nostru si a contribuit la imbunatatirea unor drepturi compensatorii pein depunerea si sutinerea unor amendamente la DL 118/1990 initiate de noi.
Stiti ca in orasul Constanta, pe mandatul dlui. Dr. Neagoie, asociatia noastra a obtinut un teren pentru un cimitir al fostilor detinuti politic? Nu stiti. Cum nu stiti nici ca el a fost devastate din dispozitia infractorului Mazare si reparat cat de cat dupa interventii, presa si amenintari cu actionarea in judecata si ca mortii nostri nu au dreptul nici la o cana cu apa, pentru ca Primaria refuza o sursa de apa in cimitir? Ca pentru mortii nostri nu exista un loc de depozitare a resturilor; ca cimitirul nu este nici pazit si nici ingrijit, chiar daca Primaria incaseaza taxe de cimitir, pentru ca noi suntem scutiti de taxe de cimitir doar cat suntem in viata nu si dupa? Nu stiti, pentru ca nu v-a interesat.
Stiati ca din dispozitia lui Mazare, membrilor nostri li se interzicea sa mai circule cu mijloacele de transport in comun ale RATC, desi legea le da acest drept? Nu stiati. Cum sa sti ceva despre care nici nu stiti ca exista!. V-ati sesizat vreunul atunci? Cand ne-am adrsat dlui Palsz, atunci Prefect, ne-a tratat si el ca pe niste extraterestri. Si nu este de mirare, pentru ca el cu partidul lui, la Constanta, au fost mituiti cu cate o sinecure si au devenit complicii PSD.
Stiti ca langa monumentul de la Poarta Alba am inceput constructia unui muzeu al canalului? Nu stiti, chiar daca noi am mediatizat in presa si pe retele de socializare si am cerut contributii, ca fondurile pe care le-am strans din contributiile membrilor nostri sunt insuficiente pentru terminarea constructiei. Dar nu v-a interesat, chiar daca mortii nu sunt ai nostri, ci ai tarii si ceea ce am facut si vrem sa facem nu este pentru noi, ci pentru generatiile care vin, sa vada, sa se intrebe, sa afle, sa traga invataminte, dar si sa cinsteasca si sa se roage pentru cei care s-au jertfit pentru tara, pentru libertatea si pentru dreptul lor la o viata demna.
Si daca la Mazare si Constantinescu am refuzat sa cerem vreo audienta, crezand ca urmasii lor ar putea sa fie altfel, am cerut audiente. Nu pentru cerinte sau probleme personale. Stiti ca niciunul nu ne-a primit si ca nici la adresele noastre oficiale nu au raspuns, chiar daca sunt legi care ii obliga sa raspunda? Nu stiti, pentru ca voi aveti interesle voastre.
Poate ca vreun consilier sau parlamentar se incumeta sa ne calce pragul, sa vada cum arata un fost detinut politic si sa afle ce vrem. Nu pentru noi! Nu asteptam sa ne calce pragul vreun consilier sau parlamentar PSD, desi ar putea si nici dl. Hutuca, parlamentar PNL, dar nici nu v-a trecut prin minte, pentru ca nu stiti ca existam si nici nu va intereseaza. Pentru ca lumea incepe doar cu voi.. Noi, suntem doar cei care trebuie sa va votam: niste anonimi fara nume si fara adrese.
 
PAUL ANDREESCU,
FOST DETINUT POLITIC,
PRESEDINTE AFDPR FIL. ONSTANTA.
.
Constanta,
28 mai 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *