Scurt comentariu

Dl. Bjoza a fost instalat oficial ca presedinte al AFDPR  in 2009.

    La instalarea domniei sale, pe site-ul afdpr.ro, al Asociatiei, la rubrica “Cine suntem”, era o postare cu informatii succincte despre rolul si scopul Asociatiei, urmate de o scurta prezentare a lui Constantin Ticu Dumitrescu, una dintre celee mai de seama personalitati ale AFDPR, peresedintele Asociatiei pana pe 5 decembrie 2008, cand a plecat dintre noi, dar si o personalitate in viata politica si sociala a tarii.

    Dupa 2-3 ani de la instalarea dlui Bjoza, am observat ca fusese sters tot ceea ce era inainte si inlocuit cu poza si datele biografice ale acestuia. Practica tipic comunista. Imediat am reactionat si urmarea a fost ca a reaparut ceva din ceea ce fusese inainte postat si continuat cu datele noului conducator, ca prima si cea ma de seama personalitate.

    Au trecut anii si nu am mai avut curiozitatea sa vad ce mai contine rubrica in cauza. Dupa aparitia Legii 130/2020, privind acordarea de drepturi compensatorii copiilor nostri, acestia nu numai ca au refuzat inscrierea in  AFDPR, dar au format grupuri de socializare care de care cu denumiri de identificare mai curioase

    Cand am intrat pe comentariile membrilor grupurilor, mi-a fost greu sa cred ca este posibil asa ceva. Membri grupurilor, in proportie covarsitoare, pretinsi indreptatiti sa primeasca drepturi compensatorii, socoteau acestea niste drepturi care li se cuveneau inca din 1990 si pe care numai din vina AFDPR nu le-au primit, pentru ca dintr-o crasa ignoranta, pentru ei, AFDPR nu numai ca e ceva strain, dar este privita la fel cum o privisera la inceputuri comunistii, securistii si urmasii lor. AFDPR este catalogata ca ceva confiscat de o mana de indivizi care isi zic detinuti politic, ei fiind de fapt detinuti de drept comun, in frunte cu Ticu Dumitrescu si care s-au ocupat doar de rezolvarea problemelor lor si ale copiilor lor, in timp ce, cel care isi asumase paternitatea legii si care nu are nimic comun cu beneficiarii DL 118/1990, primea atatea multumiri, laude, plecaciuni si osanale, ca si Ceausescu l-ar invidia.

     E inca o confirmare, daca mai era nevoie, ca nu copiii tuturor categoriilor de beneficiari ai DL 118/1990 meritau asemenea compensatii. O buna parte dintre ei nu numai ca nu au avut de suferit, dar chiar au beneficiat in regimul comunist de drepturi depline, inclusiv de acela de a face parte din structurile represive ale comunismului si din randurile PCR, cu privilegiile conferite de acesta, inclusiv de ocupare a unor functii de conducere sau chiar politice.

    Un comentariu in care dl. Bjoza era numit “preacocotatul”, comentatorul afirmand ca AFDPR e “preacocotatul”, pentru ca pe site-ului afdpr.ro, la rubrica “Cine suntem” erau doar informatii despre dl. Bjoza, presedintele AFDPR, Subsecretar de Stat, membru al si in, si in. si in, etc.

     Accesand rubrica site-ului am dat de alta grozavie: la rubrica respectiva patroneaza exclusiv poza dlui. Bjoza, cu datele lui biografice si totusi un alt Bjoza. Un Bjoza impopotonat cu atatea distinctii, diplome, medali, evidentieri, titluri si decoratii, toate trecute in ordine cronologica, ca niciodata, nicio personalitate sau vreun dictator al aceste tari nu s-a bucurat de asa ceva. E greu sa le parcurgi, dar sa le mai si porti!  Dar cu de le-a obtinut!!!???

     Si daca in urma cu ani am facut afirmatia ca dl. Andrei Muraru a fost numit de catre Ponta, la carma IICCMER cu sarcina de a reduce pana la eliminare numele marilor criminali si de anulare a dimensiunii crimelor comunismului, reducand totul la doi nemernici, dl. Bjoza a venit la carma AFDPR cu sarcina anihilarii AFDPR si prin intermediul mijloacelor de mediatizare securiste, respectiv Antena 3, sa reduca dimensiunea rezistentei anticomuniste la o singura organizatie, “Garda Tineretului Roman”, din care a facut parte si lupta anticomunista la o singura persoana, fabricat ade acelasi post drept cel mai mare erou anticommunist.

     Cateva argumente in plus vin sa imi confirme afirmatia.

  1. Dupa mai bine de 3 ani de la arestare, Procurorului General al RPR constata ca pedepsele sunt prea mari in raport cu faptele, face recurs in anulare si le reduce pedeapsele. Dlui. Bjoza la 4 ani. Niciun procuror in cazul delictelor politice nu isi permitea asa ceva daca nu avea o dispozitie de la decidenti politici.
  2. Bjoza sustine ca invataturile de viata si de conduita in viata le-a primit de la legionari. Minte, pentru ca noi eram CR-isti si inchisorile pe unde a fost, mare parte comune cu cele in care am fost si eu, nu aveau incarcerati si legionari. Ca dl. Bjoza are afinitati legionare este evident si cu antecedente in activitatea domniei sale. Cititi cu atentie numele celor nominalizati in cartile scrise de dl. Bjoza si preluate de Antena 3 si veti vedea ca sunt aceleasi 15 nume. Dar lotul din care a facut parte dl. Bjoza a fost format din 16 persoane. Lipseste un anume Puiu Ioan, in varsta de 52 de ani la data arestarii, legionar, arestat in 1942, sub Antonescu, condamnat in 1955 la alti 4 ani si gratiat, arestat in lotul Garda Tineretuluyi Roman, la 25.06.1968 si condamnat la 15 ani. Dl. Puiu Ioan a ispasit pedeapsa in sectia de legionari din inchisoarea AIUD  si a fost eliberat cu gratierea din 1964. De remarcat ca Puiu Ioan a fost singurul din lot care nu a beneficiat de clementa Procurorului General al RPR. Singura perioada cand dl. Bjoza a stat in inchisoare impreuna cu Puiu Ioan a fost cea din penitenciarul Codlea, pana la ramanarea definitiva a condamnarilor, dupa care, dl. Bjoza a fost transferat la Gherla, inchisoare exclusiv pentru CR-isti, iar dl. Puiu Ioan la Aiud, sectia de legionari.

    Inca un argument este acela ca la Constanta, dl. Bjoza nu are nicio tangenta cu filiala AFDPR, in schimb, are intrevederi si legaturi stranse cu partea legionara de la Constanta, grupata sub egida Fundatiei George Manu, dar poate fi vazut si participand la toate manifestarile legionare.

  1. In datele biografice ale dlui. Bjoza mai apare ceva. Pana la arestare, 1958, dl. Bjoza a facut parte din randurile tineretului UTM-ist. La 2 ani dupa eliberare, dl. Bjoza a fost reprimit in randurile tineretului UTM-ist, unde a ramas pana la 27 de ani. Intrebarea este cum a fost posibil ca un fost detinut politic sa fie reprimit in randurile UTM si cum a fost posibil ca un fost detinut politic, dupa 4 ani de detentie, sa depuna din nou juramant de credinta partidului si conducatorilor iubiti!!!???

    Stiu fosti detinuti politic, in special cu condamnari mici, care au fost primiti in PCR, dar mai stiu si ca au devenit colaboratori de incredere si de lunga durata ai securitatii.

     Pentru copiii care au curiozitatea sa acceseze rubrica “cine suntem”, unde spera sa afle informatii despre Asociatie, dar afla doar informatii despre cel mai titrat, premiat, gratulat si decorat om al tarii, raman cel putin derutati, daca nu si mahniti cand citesc cu ce l-a gratulat Ponta sau Antena 3. Nu prea este diferenta fata de remarca cuiva care  se intreba “ce or gandi acei elevi si studenti, dupa ce dl. Bjoza le vorbeste despre suferintele din regimul communist si despre atrocitatile securitatii, ca pe urma sa il vada pe postul girat de catre securisti si patronat de catre securistul-turnator Voiculescu”!!!

    Ceea ce este cert, e ca dl. Bjoza a indeplinit toate cerintele comunistilor si ale securistilor, transformand AFDPR in ceea ce au vrut ei, fiind in schimb gratulat cu toate titlurile posibile si declarat cel mai mare luptator impotriva comunismului si unic erou.

      Un alt argument este acela ca de la venirea la putere a lui Ponta si pana la inlaturarea Guvernului Dancila, AFDPR, prin dl. Bjoza, nu a avut nicio reactie impotriva abuzurilor si atacurilor PSD-iste asupra functionarii Statului de drept si nici macar impotriva represiunilor din Piata Victoriei, atitudine care nu are nimic comun cu semnificatia titlului de fost detinut politic.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *