IN MEMORIAM-PAUL ANDREESCU

                                           1939-2022

„Scopul adevărat al omului este acela de a trăi , nu de a exista”(Jack London 1788-1860).

     Paul Andreescu a trăit cu adevărat , intens , înfruntând un destin potrivnic cu îndârjire , demnitate , onoare și speranță.Și-a clădit viața pe 2 piloni : rezistența anticomunistă începută la vârsta inocenței si elanul tineresc , iar pe de altă parte perseverența cu care , după 1990 , a readus în atenția unei societăți buimăcite după căderea comunismulu , a necesității recuperării memoriei colective privind victimele unui regim odios.

         Dupa cei 5 ani de calvar în temnițele comuniste și 2 ani de domiciliu forțat (1956-1958) , perioadă marcată de lupta pentru supraviețuire , a găsit resurse sa-și refacă viața și sa-și mențină verticalitatea în condițiile unei supravegheri permanente , dificultații de a-și găsi un loc de munca și presiunilor pentru a colabora cu fosta Securitate.

            In calitate de fondator si președinte al A.F.D.P.R.- Filiala Constanța (1999-2022) , Paul Andreescu s-a remarcat prin contribuția la elaborarea legislației privind măsuri reparatorii pentru foștii deținuti politic , dar , mai ales , prin voința de a identifica , pe cât a fost posibil ,  victimele de la Canal (831 din cca 5000) în perioada 1949-1953 , unde , în cele 9 colonii de munca a avut loc un adevărat genocid. În memoria acestora a inițiat realizarea „Memorialului de la Poarta Alba” compus din Monument (inaugurat în anul 2000) si „Muzeu in aer liber ,, finalizat în 2023.

           În 9 martie 2022 a jost ales Cetățean de Onoare al județului Constamța.

           A purtat permanent în suflet sentimentul unei datorii împlinite și speranța , oglindite în propriile versuri , că noile generații nu vor cădea pradă nepăsării , uitării și vor continua să cinsteasca jertfa înaintașilor. 

          „Poate copii nepătrunși de uitare ,

           Veni-vor aici , pe drumul spre mare ,

            La semn ridicat sub formă de cruci,

            Ofrande și flori să v-aducă și rugi.”

       Acum , la un an de la trecerea sa în neființa( 18 noiembrie) , membrii A.F.D.P.R.- Filiala Constanța readuc un omagiu celui care a fost si va rămane în conștiința noastră un exemplu călăuzitor și un Mare RomÂn – PAUL ANDREESCU.

      Constanța                                   În numele Comitetului de Conducere

     17.11.2023                                                     Mihai Șerpoianu         

                                        

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *